Facebook
ПГХТД Проф. д-р Асен Златаров
Професионална гимназия по химични технологии и дизайн - Нови пазар
Основно меню

Часът на Земята

На 25 март (събота) ще се проведе най-голямата природозащинта инициатива в света Часът на Земята.

В нощта на 26 март 2023 г., в 20:30 ч., хората по целия свят ще отбележат Часа на Земята, като изключат светлините в знак на солидарност с човечеството и планетата.

От началото на отбелязването на “Часът на Земята“ през 2007 г. събитието се запомня с „изгасването на светлините“, с което хора от цял ​​свят показват символична подкрепа за планетата и си припомнят екологичните проблеми, които я засягат.

Повече от 15 години по-късно организаторите на събитието в световен мащаб смятат, че сега моментът е повратна точка с нашите климатични и природни кризи, излагайки на риск съдбата на нашия единствен дом и цялото ни бъдеще. Ние сме на път да нарушим до 2030 г. ограничението за повишаване на глобалната температура от 1,5°C, определено от Парижкото споразумение за климата, а природата – източникът на нашия поминък и един от най-големите ни съюзници срещу климатичната криза – също е под сериозна заплаха, изправена пред тревожни и безпрецедентни нива на загуби в световен мащаб.

Следователно следващите 7 години са от решаващо значение за цялото ни бъдеще - трябва да останем под прага от 1,5°C, за да избегнем необратими щети на нашата планета, и трябва да обърнем загубата на природа до 2030 г., завършвайки десетилетието с повече природа и биоразнообразие от началото на усилията. За да се случи това, хората, общностите, компаниите и правителствата трябва спешно да увеличат активността си за защита и възстановяване на нашия единствен дом.

Имайки предвид тази цел за 2030 г., организаторите на събитието призовават своите поддръжници по цял свят да изключат светлините си и да дадат един час за Земята, прекарвайки 60 минути, правейки нещо положително за нашата планета.

Събитието се отбелязва в над 190 държави.

Часът на Земята - Изображение 1