Facebook
ПГХТД Проф. д-р Асен Златаров
Професионална гимназия по химични технологии и дизайн - Нови пазар
Основно меню

31 май - Световен ден без тютюнопушене

 

„Имаме нужда от храна, не от тютюн“ – това е мотото тази година на Световния ден без тютюнопушене. Глобалната кампания на СЗО има за цел да повиши осведомеността относно алтернативното производство на култури и да насърчи тютюнопроизводителите да отглеждат устойчиви земеделски култури, свързани с изхранването на населението по света. По данни на СЗО около 3,5 милиона хектара земя по целия свят се преобразуват за отглеждане на тютюн. То е ресурсоемко и изисква тежка употреба на пестициди и торове, които деградират почвата. Отглеждането на тютюн е причина и за обезлесяването на 200 000 хектара годишно. На този фон има спешна необходимост от предприемане на законови мерки за намаляване на отглеждането на тютюн и подпомагане на фермерите да преминат към производството на алтернативни хранителни култури.

По данни на Националното проучване на факторите на риска за здравето на населението на Р. България - 2020 г., проведено от НЦОЗА (https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3166/2-2022-SUPPLEMENT+.pdf),  39.4% от възрастното население и 31,4% от 15-19-годишните в страната употребяват тютюн. Основната част от анкетираните пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари вкъщи (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.

На Световния ден без тютюнопушене Министерство на здравеопазването ще обяви (на интернет страницата си) резултатите от първа фаза на XV-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”.

На 31.05.2023 г. от 19.00 ч. пред стадион “Академик“, срещу зала „Фестивална“, гр. София, Министерството на здравеопазването в партньорство с Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, с подкрепата на Столична община и СО – район „Слатина“, се  включва в провеждането на благотворителен концерт „За живот без тютюнев дим“. На концерта експерти от НЦОЗА ще представят информационни материали, а екипи от Столична РЗИ и РЗИ Софийска област ще представят услугите на Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето за спирометрично измерване на активните и пасивни пушачи с апарат.

  

 

ВИДЕО

 

31 май - Световен ден без тютюнопушене - Изображение 131 май - Световен ден без тютюнопушене - Изображение 2