Facebook
ПГХТД Проф. д-р Асен Златаров
Професионална гимназия по химични технологии и дизайн - Нови пазар
Основно меню

18 МАЙ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ

 

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която е от гръцки произход и произлиза от "mouseion". "Mouseion" било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

 

ПРЕДЛАГАМЕ ВИ НЯКОЛКО ВИРТУАЛНИ РАЗХОДКИ В МУЗЕИ:

Един от най-големите музеи за керамика и изкуство в света, създаден от Марти Гонзалес и неговата съпруга. Той е създаден в сградата на бивш дворец във Валенсия, Испания от едно от най-видните аристократски семейства в този град. Първоначално всичко е започнало с малка колекция от керамични фигури от различни краища на света , но колкото повече Марти Гонзалес и неговата съпруга обикаляли различни държави, толкова повече се влюбвали в изкуството на керамиката и така тяхната колекция ставала все по-голяма и по-голяма, обхващаща керамика от Античността до ден днешен. В последствие семейство Гонзалес подарило своята колекция на испанската държава и така бил основан Националния музей на керамиката и изкуството Марти Гонзалес.
 
Националния музей на керамиката и изкуството Марти Гонзалес.
 
Музей на Стъклото в Белослав:
 
 
Музей в село Бусенци, където се съхранява т.нар. Бусинска керамика:
 

 

Музей на розата, гр. Казанлък - ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА 

Регионален етнографски музей, гр. Пловдив  - ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА 

Еко-музей, гр. Русе - ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА

 

18 МАЙ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ - Изображение 1